Hva bør du ha klart til babyen kommer

Mange ønsker å ha alt klart til dere kommer hjem fra sykehuset. Det kan bli dyrt hvis dere skal kaste dere over alle gode tilbud på utstyr til babyen. Skill mellom hva dere må ha, og hva som strengt tatt ikke er så nødvendig. Her er de beste tipsene.

Stelleplass

Et sted å skifte bleier og vaske barnet er obligatorisk:

 • Velg et stellebord som passer til størrelsen på badet.
 • Det tryggeste er å velge et stellebord med plastunderlag og opphøyde kanter. Dette reduserer risikoen for uhell etter hvert som babyen blir mer aktiv.
 • Sørg for å ha alt du trenger til stellet så nært som mulig, slik at du ikke trenger å ta blikket og hånden fra babyen mens du holder på.

 

Brukertips

 • Noen stellebord har en innebygd badebalje – Dette er et godt alternativ for små bad.
 • Dr Greve Pharma Beroligende Babyolje i badevannet kan være et bra alternativ til såpe.

 

Bleier

Ha en bunke med bleier stående klar i god tid før fødselen kan inntreffe. Velg mellom engangsbleier og tøybleier.

 

Brukertips

 • Husk Dr Greve Pharma Pleiende Sinksalve for å beskytte stumpen mot irriterende stoffer som kan føre til bleieutslett.
 • Dr Greve Pharma Milde&Myke Våtservietter til bleieskift på tur eller andre steder der det ikke er tilgang på vann og såpe.

Badebalje

I begynnelsen kan det lønne seg å bruke en stor balje når du skal bade barnet. Etter hvert som barnet blir større, kan du gå over til å bruke badekaret.

 

Riktig seng

Det kan være hyggelig og økonomisk å bruke en seng som har gått i arv i familien. Men det er viktig at sengen oppfyller de strenge kravene til sikkerhet for barnesenger. Her er noen ting å tenke på:

 • Sørg for at sengen er godt skrudd sammen.
 • Det skal være trygg avstand mellom sprinklene.
 • Det bør være mulighet for god lufting i sengebunnen, slik at madrassen får puste.
 • Ved bruk av gammel seng bør madrassen byttes ut! Spør i butikken om den nye madrassen oppfyller sikkerhetskrav og om den puster. Forsikre deg om at den ikke avgir gasser.

Brukertips

Det finnes senger der høyden på bunnen kan reguleres. Dette kan være en fordel hvis mor har hatt bekkenproblemer under graviditeten. Det kan også være lurt å senke bunnen litt hvis det finnes eldre søsken eller en hund som kan komme til å stikke hodet over rekkverket.

 

Sengetøy

Gamle dundyner bør ikke brukes, men nye dundyner er godkjent med tanke på allergi. Velg dessuten en dyne som kan vaskes på 60 grader. Et putetrekk eller et håndkle under hodet beskytter sengetøyet mot gulp.

 

Vogn

Her er det mye å velge mellom. Pass først og fremst på at dere får vogna inn i bilen. Sjekk også mulighetene for å slå den sammen og for å ta av hjulene. Tenk litt på hvor mye den veier, spesielt hvis dere bor i etasjer høyt oppe uten heis.

Ellers finnes det fem ulike typer til ulik bruk:

 • Bagvogner har ekstra stor bag. Dette er for eksempel praktisk om vinteren, når babyen må ha med mye klær.
 • Duovogner gir deg to vogner i ett: en dypvogn og en sportsvogn, med felles understell og kalesje.
 • Kombivogner er også flerbruksvogner. Her får du både bagvogn, sportsvogn og bærebag i ett. Men den kan være litt stor og uhåndterlig.
 • Trehjulsvogner med bærebag blir stadig mer populære. Disse er lette å manøvrere i byer og i ulendt terreng, men kan være med ustabile enn vogner med 4 hjul.
 • Tvillingvogner har plass til to, enten de er tvillinger eller søsken i ulik alder. Det er en stor fordel at babyen kan ligge i en bag, mens eldre søsken sitter i sportsdelen.

 

Klær til den første reisen

Den nyfødte trenger klær når dere skal hjem fra sykehuset. Tenk på hvilken årstid og temperatur det er, og tilpass påkledning etter det. Uansett er det smart å satse på en body, en sparkebukse, jakke og lue. Er det kaldt bør dere ha på mer.

Dere bør ellers gå til innkjøp av helsetepper, pyjamaser, bukser, jakker, sokker, luer, flere kortermede og langermede bodyer og sparkebukser. Husk å vaske alle klær og tekstiler før første gangs bruk.

 

Brukertips

 • Alle babyklær som skal bæres inn mot kroppen bør være av et godt materiale som puster og hjelper til med å regulere barnets temperatur.
 • Vask alle klær og tekstiler før første gangs bruk

 

Sikring i bilen

Babyen skal sikres fra første kjøretur. Trygg trafikk anbefaler bakovervendt stol fra første stund.

Pass på å følge bruksanvisningen nøye, slik at setet festes riktig! Det kan være lurt å ha montert setet og satt seg inn i hvordan babyen festes før turen hjem fra sykehuset.

Kilde. Eget materiell, Trygg trafikk, Babyverden