Solbeskyttelse og barn

Sommeren er en herlig tid og barn er ofte glade i å leke ute fra tidlig på morgenen til sent på kvelden. Solen er en viktig kilde til vitamin D, og vi føler oss ofte mer opplagte om sommeren, så det er mye positivt ved å være ute og nyte det fine været. Ved tidlig å innføre gode solvaner kan barna trygt oppholde seg ute uten å bli solbrent eller få andre skader på grunn av for mye sol.

Sol og UV stråling

Solens intensitet blir målt daglig av Statens Strålevern. Dette kalles UV indeks og presenteres i en skala fra 1-15. Dersom solintensiteten måles til å være høyere enn 3 anbefales solbeskyttelse til både barn og voksne. Daglige målinger for Norge og resten av verden finner du på http://www.nrpa.no/uvnett/ og www.luftkvalitet.info/uv. Solens intensitet er sterkest midt på dagen, når solen står høyt på himmelen og skyggen er kort. Norge er et langstrakt land slik at intensiteten kan variere fra nord til sør. På fjellet, nær ekvator og på store åpne steder kan intensiteten være sterkere. Snø, særlig nysnø, vann og sand reflekterer solens stråler og det kan dermed være nødvendig med ekstra beskyttelse. Også ved lett overskyet vær treffer solstråler oss. Derfor kan du bli brun/brent selv om det ikke er knall sol.

 

Solbeskyttelse til baby

Det anbefales ikke at spedbarn utsettes for direkte sollys i det hele tatt. Plasser vognen i skyggen når babyen ligger der og beskytt babyen med klær, solhatt og solbriller. Sørg også for å ha tilgang til skygge på bakken dersom babyen skal ligge på et teppe. Husk å gi babyen rikelig med drikke, helst vann, når det er varmt.

 

Solbeskyttelse til barn

Barn skal ikke sole seg for å bli brune. Huden deres har ikke opparbeidet seg tilstrekkelig beskyttelse mot solen enda og er dermed mer følsomme enn voksne. Barnets hudtype varierer og lys hud trenger mer solbeskyttelse enn mørkere hud.

Den beste beskyttelsen for barn er tynne klær, solhatt og solbriller. Øynene til barn slipper inn mer solstråler enn voksnes øyne, det er derfor ekstra viktig at de bruker solbriller. Det finnes spesiallagde klær med solbeskyttelse til barn. Du bør også tilrettelegge for lek i skyggen slik at barna kan få pauser fra solen. Dette er særlig viktig midt på dagen når solen er på det sterkeste.

På hudområder som ikke er dekket av klær bør du bruke solkrem med middels til høy faktor, minimum faktor 15 på sommeren i Norge. Solkremen må beskytte både mot UVA og UVB stråler. Sørover er solen enda sterkere enn i Norge, så hvis det er planlagt reise til varmere strøk må barna bruke høyere faktor. På apotekene selger de solkrem som er spesiallaget for barn. Der kan du også få gode råd om hvilken solbeskyttelse barna bør bruke, og du er dermed trygg på at solkremen du kjøper holder god kvalitet.

Solkrem må smøres i rikelige mengder. En barnehånd full er nok til å dekke ele kroppen til barnet. Når solen er på det sterkeste bør du smøre inn barnet med jevne mellomrom, og også etter hvert bad. Ikke glem å beskytte leppene og ørene også. Husk å ta med solkrem når dere er på tur.

 

Statens Stråleverns soltips for barn:

  • Spedbarn skal ikke utsettes for direkte sollys.
  • Sett barnevognen i skyggen da solstråler reflekteres overalt.
  • Ta pauser fra solen midt på dagen når den er på sitt sterkeste.
  • Klær gir den beste solbeskyttelsen. Bruk derfor solhatt og lette sommerklær, og husk solkrem på den ubeskyttete huden.
  • Bruk t-skjorte og vær ekstra nøye med solbeskyttelsen når barna bader og leker på stranden. Barna blir raskere solbrent da solen reflekteres ekstra nær vannet.
  • Barn bør bruke solbriller i sola. UV-stråling i store doser kan forårsake skader på hornhinnen og i øyelinsen. Øynene til barn slipper inn mer stråling enn øynene til voksne.
  • Lær barna respekt for solen og vær et godt eksempel!

Referanse: Statens Strålevern, Kreftforeningen

Brukertips

Etter en lang dag i sol, sand og sjø er det viktig å vaske de små godt. Dr Greve Pharma Skummende Dusj&Bad er et mildt vaskeprodukt som ikke tørker ut huden.