Barn og myggmidler

Sommeren er en tid med mye moro, men også noe irritasjon, deriblant mygg. Det finnes mange effektive myggmidler på markedet, men disse skal brukes med forsiktighet, og ikke til barn under 3 år.

Sommeren er en tid med mye moro, men også noe irritasjon, deriblant mygg. Det finnes mange effektive myggmidler på markedet, men disse skal brukes med forsiktighet, og ikke til barn under 3 år.

 

Beskyttende tiltak uten myggmidler

  • Myggen er mest aktiv rundt solnedgang. Det er derfor viktig å beskytte seg mest rundt de tider. Mygg tiltrekkes av lys, så hold dører og vinduer lukket hvis lyset står på inne.
  • Bruk klær som sokker, lange bukser og gensere som beskyttelse, for å unngå ubeskyttete hudområder.
  • Bruk myggnetting om natten. Særlig i strøk med fare for malaria bør myggnettingen forbehandles med permitrin.

 

Ulike myggmidler

Det finnes mange forskjellige myggmidler på markedet, men de mest brukte er midler som inneholder DEET eller Icaridin i forskjellige konsentrasjoner. Enkelte eteriske oljer kan også gi noe beskyttelse mot mygg, men denne beskyttelsen er ofte kortvarig, og eteriske oljer kan virke irriterende både på hud og slimhinner. De skal derfor brukes med forsiktighet, særlig på barn.

 

Myggmidler til barn

Små barn skal ikke påføres myggmidler direkte på huden, men enkelte myggmidler har effekt når det påføres klær. Informasjon om dette fås på apoteket.

På eldre barn kan man smøre tynt med myggmiddel der huden er udekket. Unngå likevel å smøre på hendene da barn ofte putter hendene i munnen eller gnir seg i øynene. Unngå også å smøre på sår eller skadet hud, da dette kan gi reaksjoner.

  • En voksen bør ta myggmiddel først i sine hender før det påføres barnet
  • Bruk myggmiddel kun på ubeskyttet hud.
  • Bruk myggmidler med lave konsentrasjoner av virkestoffet til barn
  • Følg bruksanvisningen nøye, og ikke dekk hele kroppen med myggmiddel
  • Vask huden godt med såpe når det ikke lenger er bruk for beskyttelse.

Kløstillende midler

Hvis man først har fått et myggstikk kan dette klø og irritere. På apoteket finnes ulike kløstillende legemidler reseptfritt, som også kan brukes av barn.

Referanser: www.helsebiblioteket.no, www.klif.no, www.erdetfarlig.no, www.fhi.no, www.reiseklinikken.no

Brukertips

Etter en lang dag ute er det godt å vaske kroppen før man legger seg. Dr Greve Pharma Skummende Dusj&Bad er mild og tørker ikke ut huden, samtidig som den skummer og vasker huden ren.