Unngå sykdom på reise

Reiser til utlandet er populært, og det er ingen som ønsker å få ferien ødelagt på grunn av sykdom. Likevel er det mange som blir syke. Med enkle forhåndsregler kan du forebygge sykdommer slik at dere kan ha en hyggelig ferie sammen.

Håndhygiene på reise

Håndhygiene er enda viktigere i utlandet enn hjemme i Norge på grunn av fremmede bakterier. Vask derfor hendene før og etter måltider, etter toalettbesøk, etter å ha skiftet bleier og etter å ha vært i kontakt med åpne sår. Ta med våtservietter på ferien som du bruker dersom det ikke er tilgang på vann og såpe.

 

Hudirritasjoner

Fuktig luft kan føre til hudirritasjoner som kløende utslett. Babyer kan få varmeutslett dersom de blir for varme, dette vil forsvinne etter et par dager. Hudirritasjoner og varmeutslett kan forebygges ved å bruke løssittende klær av naturlig materiale som bomull. Enkelte synes at det kan hjelpe og ha på litt talkum. Dr Greve Pharma Allroundkrem med pro-vitamin B motvirker også irritert hud.

 

Sår og småskader på ferie

Fremmede bakterier kan lettere skape infeksjoner i åpne sår og rifter. Ha derfor alltid med sårvask, sårsalve og plaster når dere er ute og reiser. Apotekene selger engangsservietter som er beregnet til sårstell som kan være praktiske å ha med på reise. Et tips er å ikke gå barbeint i utlandet annet enn på stranden.

 

Vassing og bading

Ferskvann kan være smittefarlig i tropiske strøk så det anbefales at man kun bader i saltvann og klorholdig svømmebasseng.

 

Mat og drikke

Smittefarlige bakterier i mat og drikke dør ved tilstrekkelig oppvarming. Det beste er derfor å spise mat som er nylaget ved koking eller steking og som fortsatt er varm når du får den servert. Frukt og grønnsaker som dere skal spise rå må enten vaskes eller skrelles først.

Vann kan noen steder drikkes rett fra springen, men i de fleste land er det anbefalt å enten koke vannet først, eller å kjøpe vann på flaske. Dette kan dere undersøke med reiseselskapet. Vær oppmerksom på at isbiter fra ukokt vann kan være en smittekilde. Nykokt kaffe og te er som regel trygt å drikke.

 

Solbeskyttelse

Solen i sydligere strøk ofte er sterkere enn i Norge og det er viktig med god solbeskyttelse. Se her for mer informasjon om solbeskyttelse og barn.

 

Vaksiner

Mange reisemål krever at dere er vaksinert på forhånd. For nærmere informasjon, se Folkehelseinstituttet.

Les mer om babyer og øreverk her

 

Referanse
Folkehelseinstituttet
Universitetssykehuset Nord-Norge
Babyverden

Brukertips

Er man på steder der det er vanskelig å få vasket hendene, kan man bruke Dr Greve Pharma Milde&Myke Våtservietter. Flytende såpe er ofte mer hygienisk enn en fast såpe som blir liggende fuktig på vasken å samle bakterier. Bruk tørkepapir til å tørke hendene på offentlige steder, unngå varmlufttørrere da disse kan spre bakterier i rommet.