Søvn

Søvn deles inn i lettere søvn med mange drømmer, og tyngre søvn. Barn trenger mer av den lette søvnen, og vil derfor ofte være urolig og lage lyder og bevegelser mens de sover. Derfor bør du vente litt, men ikke lenger enn 2-3 minutter når babyen er liten, med å ta henne opp dersom det virker som hun er våken. Det kan være at hun bare drømmer, og fort vil falle inn i dypere søvn igjen om hun ikke blir forstyrret.

Faste kveldsrutiner

Når babyen er rundt 3 måneder kan det være lurt å innføre faste leggerutiner. Barn og babyer liker rutiner, og både for dere som foreldre og for babyen er det trygt å vite hva som skal skje.

  • Når kvelden begynner å nærme seg bør babyen få tid til å roe seg ned, for eksempel ved at dere leser i en bok eller synger noen sanger.
  • Varme bad virker ofte beroligende. Dersom babyen din ikke har spesielt tørr hud, kan dere godt ta et fast kveldsbad hver kveld, men dersom babyen din har tørr eller sensitiv hud holder det normalt å bade 1-2 ganger i uken. Ha eventuelt noen dråper Dr Greve Pharma Beroligende Babyolje i badevannet.
  • Ved å fast bytte til pysj på kvelden vil babyen din etter hvert forbinde pysjen med at det nå er leggetid.
  • Venn etter hvert babyen fra å sovne til bryst, flaske, eller beroligende lyder, slik at hun finner søvnen selv.
  • Prøv å markere tydelig skille på natt og dag, for eksempel ved å være konsekvente på at om natten er det mørkt og vi er stille, mens det er mer lys og lyd om dagen.
  • Temperaturen i soverommet bør ikke være mer enn 18 grader, men unngå at babyen sover i direkte trekk.
  • Rutinene bør holdes i helgene også.

Overtrøtte babyer og barn er vanskeligere å legge. Det er derfor viktig at du legger babyen når du merker at han begynner å bli trøtt, selv om klokken kanskje ikke er blitt 19 enda. Opp til babyen er 12 måneder trenger de som regel 2 lurer på dagen i tillegg til en god nattesøvn. Du bør derfor heller legge siste lur til tidligere på ettermiddagen enn å korte ned på dag-sovingen.

 

Nattmåltider

De fleste spedbarn spiser 1-2 ganger pr natt. Når babyen spiser to faste måltider med grøt eller middag om dagen (etter 5-6 måneders alder), kan nattmåltidene kuttes ut. Det er ikke sikkert at babyen synes det er like stas å kutte ut nattmåltidene som foreldrene synes, så det er lurt å starte avvenningen i en periode der foreldrene har overskudd og er motivert for det. Helsestasjonen kan gi gode råd for hvordan avvenningen kan gjennomføres.

Les mer om babyer og søvn her