Skurv i hodebunnen

Skurv/Melkeskurv er en form for gulhvitt flass som opptrer i hodebunnen til babyer. Dette er vanlig hos spedbarn og oppstår som regel før babyen er fylt 6 uker. Babyer kan ha skurv frem til 18 måneders alder. Som regel er det ikke problematisk for babyen å ha skurv.

Årsaker til skurv i hodebunnen

Årsaken til skurv er ukjent. Babyens talgkjertler er veldig aktive i de første månedene etter fødsel, og eksperter antar at skurv kan bli dannet når talgkjertlene produserer for mye fett. Skurv forsvinner vanligvis av seg selv.

 

Kan man forebygge skurv?

Skurv kan forebyges ved å gre barnets hår daglig med en myk børste eller kam, og ved å vaske barnets hår 2 ganger i uken med vann eller med en parfymefri babysjampo. Dersom man oppdager begynnende flass i hodebunnen kan man smøre på litt babyolje som kjemmes ut etter å ha virket en stund. Du kan også la babyoljen virke over natten. Da bør babyen sove med en tynn bomullslue. Vask så ut babyoljen med en mild parfymefri baby sjampo før du grer over skurvet med en fintagget kam. Dersom dette ikke virker, kan man få kjøpt spesialprodukter på apoteket.

 

Når bør du søke lege/helsestasjon?

Dersom det går infeksjon i skurvetDersom hodebunnen blir rød eller irritert Dersom skurvet sprer seg til andre steder på kroppen.

 

Referanse
Huddoktor.no

Brukertips

  • Skurv er ikke smittsomt
  • Skurv skyldes ikke dårlig hygiene eller allergi
  • Smør litt Dr Greve Pharma Beroligende Babyolje i hodebunnen og la det eventuelt virke natten over. Gre så over skurvet med en fintagget kam. Dette kan hjelpe til å løse opp skurvet