Riktig vask av babyer

Når man får et lite barn i hus som skal stelles, kan det være vanskelig å vite hvordan man skal gjøre det. Her får du gode tips om barn og hygiene.

Vask babyen med riktige produkter

Badestunden bør være en hyggelig opplevelse både for foreldre og babyen. Dersom babyen er plaget av tørr eller irritert hud, bør dere begrense badingen til hver annen eller tredje dag. Dersom dere ikke opplever slike problemer er det greit med bad hver dag. Litt babyolje i badevannet kan hindre at huden tørker ut. Pass på å ikke bruke for mye olje, babyens hud kan bli glatt og dermed blir babyen vanskelig å holde.

Vann og milde produkter som gjør babyen ren er det viktigste når barn skal vaskes. Babyens hud er ofte sensitiv, og hyppige bleieskift kan gjøre huden sår og øm. Det er derfor viktig å velge produkter som er tilpasset babyens hud. Huden kan reagere dersom du bruker feil produkter eller for mye såpe. Ofte kan det være nok å vaske stumpen med babyolje. Hvis du er på tur og må skifte bleie, kan du bruke Dr Greve Pharma Milde&Myke Våtservietter til å vaske med. Godt grep er viktig når man skal vaske babyen

Hodet til babyen må støttes den første tiden. Enten du velger vask, badekar eller dusj til å bade babyen i, er det beste å holde barnet i den ene armkroken, slik at hodet hviler mot armen. Den andre hånden bruker du til å vaske med.

 

Vask av gutter

Vask utenpå kjønnsorganene men ikke trekk forhuden tilbake for å vaske under den. Dette gjelder uansett guttenes alder. Det er varierende hvor stram forhud gutter har, og ved å dra den tilbake kan det i verste fall føre til irritasjoner eller betennelse. Forhuden blir som regel løsere og gli naturlig tilbake når gutter blir eldre.

 

Vask av jenter

Når du skal vaske jenter begynner du forfra og vasker bakover for å unngå at bakterier fra endetarmen overføres til skjeden. Intimsonen til jenter er særlig sensitive for sterke stoffer som såpe, alkohol og parfyme. Små barns kjønnsorganer er ofte dekket av et naturlig beskyttende gulhvitt belegg. Dette skal ikke gnis av, bare vaskes vanlig. Det vil forsvinne av seg selv etter hvert.

 

Lær barna å vaske seg selv

Etter hvert blir barna store nok til å kunne vaske seg selv. Det er derfor viktig å lære barna gode vaskerutiner fra de er små, som de naturlig følger når de klarer å vaske seg selv. Barn bør få hjelp og veiledning fra en voksen frem til skolealder.

Dersom dere benytter vaskekluter er det lurt å ha en til ansikt og en egen til underlivet. Klutene bør skiftes ofte, for eksempel annenhver dag.

 

Brukertips

  • Dr Greve Pharma Beroligende Babyolje i badevannet kan være et bra alternativ til såpe.
  • Babyer liker rutiner, så prøv å ha faste vasketider og gjør det gjerne hyggelig ved å synge en sang eller fortelle eventyr samtidig