Ny i barnehage

Mange barn begynner hos dagmamma eller i barnehage når de er rundt ett år gamle. Noen foreldre er komfortable med dette, mens andre synes det virker skremmende. Ovenfor barnet er det uansett viktig å vise at du er trygg på beslutningen som er tatt.

 

Søknad om barnehage

De fleste barnehager har søknadsfrist i februar eller mars, men det kan være greit å være ute i god tid om dere vil at barnet skal gå i barnehage etter endt permisjonstid. For å søke om barnehage trenger du personnummer til barnet ditt, så du må først ha meldt inn barnet i folkeregisteret før du kan søke. Alle kommuner har eget søknadssystem og dere finner frem til all informasjon på kommunen din sin hjemmeside.

 

Innkjøring i barnehage eller hos dagmamma

Uansett om dere velger barnehage eller dagmamma er det viktig å ta seg god tid til innkjøring. Barnet trenger å venne seg til nye mennesker, flere barn og andre rutiner. Det kan være lurt å snakke med barnet om barnehagen før dere starter, slik at barnet får forberedt seg. Alle barn er forskjellige, og vil derfor bruke forskjellig tid på å venne seg til å være i barnehagen eller hos dagmammaen. Barnehager har faste innkjøringsrutiner, så det er viktig at dere som foreldre har god kommunikasjon med de ansatte. Husk at de ansatte i barnehagen ofte har mer erfaring med innkjøring, men det er dere som foreldre kjenner som barnet deres best. Samarbeid og god kommunikasjon dere voksne i mellom er derfor viktig. Barn forstår veldig mye av det som blir sagt, så dersom dere har noe å ta opp med barnehagen eller dagmammaen bør dere gjøre det uten barna til stede.

Husk å gi dagmammaen eller barnehagen tydelige beskjeder om eventuelle spesielle behov, vaner, oppførsel eller andre ting som er viktig å vite i løpet av dagen. Et kosedyr kan ofte være god støtte for barnet.

 

Levering og henting i barnehage eller hos dagmamma

Enten barnet ditt går i barnehage eller hos dagmamma er det lurt å ha god tid når du leverer og henter. Her er noen gode råd for hvordan levering og henting kan gjøres:

    • Gjør i stand barnehagesekken kvelden i forveien så slipper dere det i morgenstresset
    • Fortell de ansatte i barnehagen om det har skjedd noe nytt i barnets hverdag, eller om dere skal noe morsomt senere på dagen. De ansatte synes ofte det er hyggelig å snakke med barna om ting de opplever utenfor barnehagen.
    • Spør hvordan dagen til barnet har vært når du henter. Da blir du både kjent med de ansatte, du får et innblikk i hva barnet ditt har gjort i løpet av dagen, og barnet får en sjanse til å bli ferdig med viktige leker før dere drar hjem.
    • Dersom du vet at du har dårlig tid når du skal hente en dag, kan det være lurt å gi beskjed til de ansatte om det, slik at de kan forberede barnet på å dra hjem, og kanskje pakke sekken før du kommer.

 

Referanse
Cappelens store bok om barnet, Nina Misvær, 2005
Nybaktmamma.com