Introdusere ny mat

Når babyen er ca 5-6 måneder vil hun trenge mer mat enn bare morsmelk eller morsmelkserstatning. Jernlageret babyen er født med begynner å avta nå, så det anbefales at du gir minst en porsjon jernberiket grøt om dagen. Fortsett med tran eller D vitamin tilskudd daglig.

Tilvenning til fast føde

Tilvenning til fast føde bør skje gradvis. Husk at babyen din er vant til å suge flytende melk, og da tar det litt tid å skjønne hvordan munnen og tungen kan brukes på andre måter. Du bør prøve deg frem med forskjellig mat, og ikke gi opp på første forsøk. Det kan hende barnet må smake på samme type mat 10-15 ganger før det liker smaken. Det er derfor viktig å alltid la babyen smake litt på maten. Selv om det kan være en tålmodighetsprøve vil babyen din lære både å spise fast føde, og å like forskjellige smaker etter hvert. I begynnelsen holder det med et par skjeer pr porsjon.

 

Gode råd

  • Smak alltid selv på maten før du gir den til babyen din.
   Grønnsaker som poteter, gulrøtter, brokkoli etc kan kokes og moses enten med en gaffel eller med stavmikser.
  • Noen babyer liker ingrediensene hver for seg, mens andre synes det smaker bedre om du blander flere ingredienser. Dersom du introduserer nye ingredienser hver for seg ser du lettere om babyen får allergiske reaksjoner. Hvis det oppstår noen reaksjoner du mistenker kan være allergi eller intoleranse bør du snakke med lege eller helsestasjonen.
  • Dersom du har funnet frem til en rett som babyen din liker, kan du lage opp større porsjon av denne og fryse ned i passe store porsjoner. I begynnelsen er kanskje isbitformer store nok.
  • Ved å lage mos av frukt som for eksempel epler og pærer som du fryser ned i isbitformer kan du ha en terning av mosen i den varme grøten. På denne måten blir grøten fortere avkjølt samtidig som du får blandet litt frukt i grøten.
  • La barnet spise selv så snart hun viser interesse for det. Vær forberedt på en del søl, men det er spennende å få spise selv. Dersom du synes det går litt sakte, kan dere ha hver deres skje.
  • Husk at babyer skal ha minimalt med salt, så unngå å salte maten som babyen skal smake på.
  • Ikke gi babyen honning og kumelk før hun er fylt 1 år. Du kan så vidt starte med yoghurt fra 10 måneders alder.

 

Referanse
Klikk.no
Cappelens store bok om barnet, Nina Misvær, 2005
Småbarnshjelpen, Lise Galaasen, Cappelen forlag 2007