Bleieutslett

Når huden på stumpen blir rød og irritert kalles det bleieutslett eller bleiedermatitt. Ved forverring av bleieutslettet kan det danne seg åpne sår og huden kan væske. Mange babyer får bleieutslett, enten i korte perioder eller oftere. I de fleste tilfeller går det over uten at barnet er utpreget plaget av det.

Årsaken til bleieutslett er at huden blir fuktig på grunn av tette bleier, samt at urin og avføring virker irriterende på huden. Dersom babyen har diaré øker dette sjansen for å utvikle bleieutslett. For hyppig bruk av sterke såper og vann kan også være medvirkende årsaker til utslettet.

 

Kan bleieutslett forebygges?

Ved å skifte bleie ofte, samt å la huden lufttørke mellom bleieskiftene kan forhindre at babyen får bleieutslett. Babyer synes ofte det er deilig å få være uten bleie innimellom skiftene. Bruk Dr Greve Pharma Beroligende Babyolje til å vaske stumpen med, og unngå våtservietter som inneholder alkohol og andre irriterende stoffer. Ved å smøre på litt Dr Greve Pharma Pleiende Sinksalve til slutt beskyttes huden mot irriterende stoffer. Sørg for at huden er helt tørr før ny bleie settes på.

 

Behandling av bleieutslett

Dersom babyen har fått bleieutslett er det ekstra viktig å skifte bleie ofte, samt å lufttørke huden godt før ny bleie settes på. I tillegg vil vannavstøtende sinksalve virke beskyttende. Det finnes også flere spesialpreparater på apoteket.

 

Når bør du kontakte lege/helsestasjon:

  • Dersom disse rådene ikke hjelper
  • Huden blir infisert
  • Babyen er tydelig plaget av bleieutslettet

Referanse: Eget materiell, Apotekforeningen